dorada si sarea

“Dorada in sare” este o reteta foarte populara in randul iubitorilor de peste. Argumentele majore sunt legate de lipsa mirosurilor posibil neplacute pe timpul gatitului, aromele deosebite pe care pestele le pastreaza dar si usurinta de punere in aplicare a retetei.

Pentru o cina in doi va propun sa cumparati doua bucati de dorada (la Metro gasiti Dorada cu o greutate cuprinsa intre 200 – 600 gr./buc) la un gramaj in functie de apetitul vostru, 2.5 kg sare si sa aveti la indemana ulei de masline si lamai.

Cuptorul va fi prietenul vostru impreuna cu doua vase tip jena sau doua tavi metalice, suficient de mari sa incapa cei doi pesti. Cuptorul va fi incalzit la o temperatura destul de mare in momentul in care se vor introduce tavile in el.

In fiecare vas se asterne un pat de sare astfel incat pestele sa nu intre in contact cu acesta

Inainte ca pestele sa se odihneasca pe patul sau de sare va recomand sa-l ungeti bine cu ulei de masline. Nu insistati sa-l condimentati cu diferite ierburi sau mirodenii, riscati sa pierdeti gustul natural al pestelui. Dupa aceasta operatiune pestele va fi acoperit cu sare astfel incat sa nu existe contact cu exteriorul, nu va zgarciti la sare si il introduceti pentru patruzeci de minute in cuptorul incins.

In timpul acesta va propun sa deschideti sticla de vin alb sec ce a stat la rece si sa va pregatiti papilele gustative.

Acum urmeaza operatiunea dificila. Pestele trebuie scos din sare cu multa atentie, asteptati putin pana se mai raceste sarea. In jurul pestelui este o crusta groasa care trebuie sparta si indepartata fara a lua si pielea pestelui. Acest lucru se va face intr-o alta tava.  Dupa ce am scapat de sare vom scapa si de pielea pestelui astfel incat carnea sa nu intre in contact cu sarea.

Stropiti dorada cu multa lamaie si este gata de a fi savurata.

Faptul ca pestele este inchis in sarcofagul de sare conserva toate aromele acestuia fara a se pierde prin alte procedee. Nu va fie teama, la final abia daca se simte sarea.  Pofta buna!

P.S Trebuie sa multumesc Mihaelei pentru reteta prezentata in urma cu ceva ani.

Advertisements

2 thoughts on “dorada si sarea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s