deziluzie in maramures

 

Intamplarea a facut  ca in aceasta saptamana sa calatoresc prin Maramures.  Gandul va voi ajunge intr-o zona renumita pentru obiceiurile traditionale, peisajele si spiritul locurilor  m-a bucurat teribil de mult. Pana in prezent vizitasem doar Baia Mare si imprejurimile acestui oras.

Ce am gasit?

Drumuri distruse, incredibil de proaste, groapa dupa groapa, prost semnalizate. Cand iti planifici bugetul de concediu pentru Maramures (in special Borsa, Viseu de Sus, Barsana, Sapanta, Sighetu Marmatiei) trebuie sa iei in calcul si banii pentru repararea masinii.

Peisaje deprimante in care padurile au disparut de pe dealuri intregi (Borsa) Camioane, tractoare si carute incarcate cu lemne care coboara de pe vai fara ca cineva sa-i intrebe de sanatate. Practica incendierii pasunilor si terenurilor ramase in urma defrisarii padurilor contribuie la conturarea unui peisaj dezolant.

Sate in care care casele tradionale din lemn au fost demolate sau lasate in paragina, locul lor fiind luat de constructii emblematice pentru kitschul maramuresean. Greu iti vine sa crezi cate afli in Maramures, noile case iesind in evidenta prin dimensiunile megalomanice, geamuri termopane si acoperisuri intr-un colorit pestrit.

Suvenirurile  “Made in China” sunt prezente printre produsele locale.  Lucrul acesta deranjeaza teribil de mult mai ales cand le descoperi in fata Cimitirului Trist din Sapanta.

Cu mare greutate mai gasesti cate ceva din ce iti inchipuiai ca este Maramuresul.  Cateva lucruri mi-au placut in mod deosebit: prietenia si deschiderea spre comunicare a oamenilor, zonele mai retrase in care natura a mai supravietuit cat si savoarea unor produse locale (pe primul loc este palinca)

Poate cand primavara va imbraca mai consistent in verde dealurile si muntii, viziunea asupra zonei nu va mi fi atat de pesimista.

Advertisements

One thought on “deziluzie in maramures

  1. Cata dreptate pot sa iti dau, personal am fost deranjat teribil de faptul ca nu ne punem in valoare ce e interesant si frumos in tara, Maramuresul m-a dezamagit in decembrie 2007 si m-am gandit sa nu revin prea curand. Ai remarcat bine ca ne sufoca kitch-ul mai ales la tarabele cu suveniruri. Nu poti face o poza cu intrarea la cimitirul vesel din cauza tarabelor si a paienjenisului de cabluri de la electrica de pe stalpii din fata, plus ca toti tarabagii cand te vad cu un aparat foto in mana “vaneaza pitacul” incercand sa-ti bage ceva pe gat. Tipic, clasic romanesc … Dar nu asa suntem de fapt ? Vrem sa parem altfel ?
    Cred ca ai umblat prea mult prin occident si te-ai molipsit. Welcome home, Sebi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s