Fara speranta

IMG_20150507_145445-01

Cu ceva ani in urma, cand viata agitata nu ma cuprinsese intru totul, mersul la munte, mersul in natura, era marea bucurie de weekend..  Cel mai la indemana mi-au fost Bucegiul, Valea Ialomitei. De la Moroieni, zona taberelor (Caprioara, Cerbul, Vanatorul), Scropoasa, Bolboci, Pestera si pana la Vf. Omu, plecam in cautarea starii de bine.

De foarte multi timp, natura a avut de suferit in aceasta zona. Intai a aparut exploatarea calcarului, apoi au venit amenajarile hidrotehnice (Bolboci, Scropoasa, Dobresti) si exploatarea intensiva a lemnului, urmate de  turismul salbatic. Acesta din urma a pus cruce ultimelor farame de natura din Muntii Bucegi. Gunoaie, gnnoaie si iarasi gunoaie. Asta livreaza turistul, Valea Ialomitei se transforma intr-o groapa de gunoi. Transbucegi, “mandria” turismului dambovitean, vedetea TV a ultimilor doi ani, livreaza in inima muntelui mii de imbecili care distrug ce abia mai supravietuise exploatarii industriale:

 • cohorte de 4×4 patrund pe  pajistile de pe platoul Bucegi. E o intreaga industrie, turistii sunt preluati de pe Valea Prahovei si urcati pe platou, degradand solul, poluand. Cu ei sosesc si resturile de ambalaje si mucurile de tigari.
 • gratargii de weekend au umplut malurile paraurilor cu gunoaie si urme grotesti ale trecerii prin acele locuri. Taie cam tot ce poate fi taiat, rup tot ce poate fi rupt. Bradutii sunt scosi din pamant pentru un transplant esuat in zonele de campie.
 • teribilistii care vin sa isi impresioneze perechea, se intrec in a arunca dozele goale de energizant, semnul suprem al tipului puternic.
 • cabanierii-proprietarii de pensiuni, ard gunoiul sau il arunca in zone mai putin vizibile.

Putinele animale salbatice sunt vanate, decimate. Unele incerca sa isi caute hrana in alta parte, transformandu-se  rapid intr-o tinta sigura.

Toate aceste motive sunt suficiente pentru a nu mai calca asa curand in zona. Prefer amintirea unor peisaje neafectate atat de mult de mizeria umana.

Advertisements

2 thoughts on “Fara speranta

 1. Salut
  Si eu am fost acolo de mai multe ori .Ultima data in 1995 . Am urcat odata in Leaota prin tabara Caprioara pe jos .
  Acesta este “progresul ” civilizatiei .Fiecare vrea o masina .Eu nu am .
  Sa nu ne pierdem speranta .
  Doamne ajuta .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s